Languages
View all vacancies

Poszukujesz rzetelnej
agencji zatrudnienia?
Zadzwoń do Flexcraft

Czym jest holenderska tożsamość? Część 14: Hollandse Nieuwe (Holenderski śledź).

Nowy, trzeci gabinet Mark Rutte ogłosił, że tożsamość narodową Holandii należy zachowywać i pielęgnować. Lecz czym dokładnie jest ta tożsamość? Co jest typowo holenderskie? Tulipany i drewniaki? W najbliższym czasie spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie w serii krótkich artykułów. W ten sposób nieco dokładniej przyjrzymy się kulturze tego niewielkiego kraju. Temat tego tygodnia: ”Hollandse Nieuwe” czyli holenderski śledź.

Śledzie co roku odbywają ten sam cykl. W czasie zimy są chude, lecz na wiosnę zaczynają szybko rosnąć. W tym czasie śledź staje się coraz bardziej tłusty, nawet of 2 procent każdego dnia. W maju, kiedy zaczyna się okres połowu śledzi, nawet jedną czwartą wagi śledzia może stanowić tłuszcz, którego zawartość dochodzi do 16 procent. Okres połowu śledzi zazwyczaj trwa do lipca. Jeśli śledź jest złowiony w tym okresie i zawiera co najmniej 16 procent tłuszczu, może być nazywany śledziem holenderskim. Śledzie holenderskie są solone i filetowane w tradycyjny holenderski sposób.

Surowe ryby

Śledzie są łowione w północnej części Morza Północnego. Większość z nich pływa w trójkącie pomiędzy Szkocją, Norwegią i Danią i jest poławiane przez firmy duńskie i norweskie. Po złapaniu śledzie podlegają dalszej obróbce i przygotowywane są jako śledź holenderski przez firmy holenderskie, które biorą w leasing duńskie fabryki ryb.

Śledzie holenderskie są jedzone na surowo z pokrojoną cebulką, na bułce lub jako pikle. Wiele osób uważa za dziwne to, że Holendrzy jedzą surowe ryby, lecz dla Holendrów jest to prawdziwy przysmak. Przed jedzeniem śledzia nie kroi się na kawałki, lecz chwyta cały filet za ogon i wkłada wprost do ust. Taki typowo holenderski sposób jedzenia śledzia nazywa się „haring happen”. Śledź jest tłustą rybą i zawiera bogactwo kwasów tłuszczowych omega 3, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i które powinny być elementem zdrowej diety.

Wymagania prawne

Śledź może być nazywany śledziem holenderskim tylko jeśli spełnia pewne wymagania. Jak już wspomniano, zawartość tłuszczu w rybie musi wynosić co najmniej 16 procent, musi być ona złowiona w okresie od połowy maja do końca czerwca i musi być solona i filetowana. Cały kręgosłup musi być usunięty z wyjątkiem ogona. Temperatura na półce sklepowej nie może przekraczać 7 ⁰C, a ryba musi być wypatroszona. Jest to osiągane poprzez usunięcie wnętrzności i skrzeli, dzięki czemu ryba może być przechowywana dłużej i ma mniej gorzki smak. Po wypatroszeniu ryba musi być natychmiast zamrożona, tak aby mogła być przechowywana przez kilka miesięcy.

13 czerwca 2018

W tym roku sezon na śledzie zaczyna się 13 czerwca. Dzień przed rozpoczęciem sezonu odbywa się tradycyjna aukcja, na której sprzedawana jest beczka śledzi holenderskich, a dochód jest przeznaczany na cele dobroczynne. Tradycją jest, że aukcja odbywa się w nadmorskim kurorcie Scheveningen (Holandia Południowa). Do zatoki Scheveningen dostarczana jest ogromna ilość śledzi. Wraz z początkiem sezonu w wielu miejscach odbywają się uroczystości i inne wydarzenia ze śledziem w roli głównej.




Copyright © 2018 Flexcraft
Flexcraft uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.