Languages
View all vacancies

Poszukujesz rzetelnej
agencji zatrudnienia?
Zadzwoń do Flexcraft

Co to jest holenderska tożsamość? Część 16: Lukrecja

Nowy, trzeci gabinet Mark Rutte ogłosił, że tożsamość narodową Holandii należy zachowywać i pielęgnować. Lecz czym dokładnie jest ta tożsamość? Co jest typowo holenderskie? Tulipany i drewniaki? W najbliższym czasie spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie w serii krótkich artykułów. W ten sposób nieco dokładniej przyjrzymy się kulturze tego niewielkiego kraju. W tym tygodniu: lukrecja.

Cukierki lukrecjowe to typowo holenderskie słodycze. Są one wytwarzane z ekstraktu z lukrecji – soku zawartego w korzeniu tej rośliny. Tradycyjnie ekstrakt z lukrecji stosowany był jako lekarstwo i był uważany za przynoszący ulgę w wielu różnych dolegliwościach, takich jak na przykład wrzody. Później wykazano, że lukrecja podwyższa ciśnienie, a zatem nie jest zdrowa dla każdego.

Obecnie cukierki lukrecjowe są uważane za typowo holenderski delikates. Przez wieki ich smak zmieniał się, w zależności od dodatków, którymi może być sól, mentol, miód, salmiak albo inne naturalne smaki.  

Historia lukrecji

Lukrecja znana jest od wieków, prawdopodobnie już od czasów starożytnych Greków i Rzymian. Używali jej oni jako lekarstwa, a także jako środka dla faraonów i proroków. Duże ilości ekstraktu z lukrecji znaleziono w grobowcu Tutenchamona, a egipskie hieroglify przedstawiają użycie lukrecji już w czasach, gdy powstawała Biblia. Wszystkie te starożytne kultury doceniały lecznicze właściwości lukrecji.

W trzynastym wieku cukierki lukrecjowe były zalecane w Holandii jako lekarstwo na kaszel i problemy z oddychaniem. Holendrzy importowali zioło lukrecji z Chin, południowej Europy i Bliskiego Wschodu. Do dzisiaj ekstrakt z lukrecji używany jest w medycynie jako środek na kaszel i łagodzący podrażnienia gardła.  

Dlaczego cukierki lukrecjowe uznawane są za typowo holenderskie?

Holendrzy jedzą mnóstwo cukierków lukrecjowych. Ich konsumpcja w Holandii jest rzeczywiście wysoka. Wszyscy Holendrzy wspólnie spożywają rocznie około 32 miliony kilogramów cukierków lukrecjowych. Oznacza, to że przeciętny Holender spożywa ich około 2 kilogramy. Co rok wymyślane są nowe rodzaje cukierków lukrecjowych. Cukierki lukrecjowe o słonym smaku wytwarzane są z dodatkiem salmiaku, a te o słodkim smaku zawierają niewiele salmiaku, ale za to znaczne ilości cukru. Kolor tych słodyczy często początkowo odstrasza potencjalnych  konsumentów. Cukierki te mają bowiem ciemny, często wręcz czarny kolor, w przeciwieństwie do innych słodyczy, do których zazwyczaj jesteśmy przyzwyczajeni.

Mimo że cukierki lukrecjowe wcale nie pochodzą z Holandii ani nie zostały odkryte przez Holendrów, to jednak uważane są za typowo holenderski smakołyk. Prawdopodobnie jest tak dlatego, że Holendrzy jedzą ich bardzo dużo, a słodycze te nie są zbyt popularne w innych krajach. Obecnie Holandia produkuje około jednej trzeciej wszystkich cukierków lukrecjowych produkowanych w Europie. Jeśli chodzi o wielkość produkcji, to na drugim miejscu plasują się Niemcy, a na trzecim Hiszpania. Mówi się, że kraje te koncentrują swoją uwagę na morzu i dlatego ich mieszkańcom odpowiada słony smak.  

Oprócz wiatraków, fajansów z Delftu, drewniaków i tulipanów, cukierki lukrecjowe na stałe wpisały się w tradycję i kulturę Holandii i Holendrów.




Copyright © 2018 Flexcraft
Flexcraft uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.